Voorbeeld van gebarsten gelaagd glas

Veiligheidsglas

De woning moet veilig zijn, daar is iedereen het wel over eens. Toch zijn veel woningen dit niet. Veiligheidsglas kan letsel voorkomen en dus uw woning veiliger maken. Daarom is het verstandig om hier goed naar te kijken, wij kunnen u hierbij adviseren.

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt veel toegepast als letselbeperkend (veiligheids)glas. Tevens is gelaagd glas ook inbraakwerend. Gelaagd glas zijn twee ruiten met daartussen één of meer veiligheidsfolies. Hoe dikker het glas en hoe meer folies des te beter de inbraakwerendheid. Bij breuk blijft de ruit één geheel en zijn er geen scherpe randjes. Voor een voorbeeld van gelaagd glas kunt u denken aan de voorruit van uw auto.

Gehard glas

Bij gehard glas kunt u wellicht het beste denken aan het glas in de bushokjes. Deze ruiten worden, nadat ze op maat gemaakt zijn, verhit in een oven tot ongeveer 600 graden en daarna snel afgekoeld. Deze beglazing is (met uitzondering van de zijkanten) 5x zo sterk als normaal glas. Als deze ruit toch breekt, dan valt hij geheel uit elkaar in kleine onscherpe stukjes. Dit wordt ook veelal toegepast bij hardglazen deuren (bijvoorbeeld douchedeuren).

Brandwerend glas

Deze beglazing is naast veiligheidsglas ook brandwerend. Deze is verkrijgbaar in 30, 60 en zelfs 90min brandvertragend. Bij de keuze voor het juiste type brandwerendheid zijn er verschillende factoren van belang.

Draadglas

Draadglas werd in het verleden ook aangeduid als brandwerend en veiligheidsglas. Tegenwoordig mag deze beglazing nog in kleine hoeveelheden toegepast worden als brandwerend glas. Echt veilig is deze beglazing niet bij breuk. Het glas blijft wel enigszins aan elkaar hangen door het draad maar is weldegelijk scherp. Daarom is deze beglazing minder geschikt als veiligheidsglas.